Csöngei Önkormányzati Hí­rlevél - 2016. június


Sokszor, sok helyen elmondtam már, hogy mindenről be fogok számolni. Legyen az jó, avagy rossz hír.
Már tavaly a márciusi hírlevélben elmondtam néhány gondolatot az iparűzési adóbevételekről. Akkor nem gondoltam, hogy ilyen rövid időn belül időszerű lesz ez a dolog.
Nagyon „sajnálom”, hogy igazam lett.
Röviden és tömören arról van szó, hogy a tavalyi év adóelszámolása megtörtént. A BINDER Kft. 11 millió forinttal több adót utalt át az önkormányzat számlájára. Ezt most nem kell
visszautalni, de így ebben az évben, szeptemberben már csak „egy minimális” összeggel számolhatunk.
Nem hiába mondtam 2015. januárjában a régi testületnek és 2015. őszén az újnak is, -amikor jöttek a „hangok”, hogyha van pénzük, akkor költsük el, illetve ha van pénzünk, akkor egyből csináltassunk meg két utcát-, hogy ami 100%-ban nem a miénk azt nem használjuk.
Nagyon sokszor hivatkoztam „az addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér” közmondásra. Na, ezt most egy kicsit módosítanám. Addig sem nyújtózkodhatunk, mert a takaró vége nem biztos, hogy a miénk.
Én eddig is a földön jártam és ezután is így teszek. Viszont mindenkinek tisztában kell azzal lennie, hogy 11 millió mínusz az „nagyon tud fájni”.
Természetesen elkeseredésre semmi okunk nincs, amit az idénre elterveztünk az megvalósításra kerül. Aztán jó magyar ember módjára „húzunk egyet a nadrágszíjon” és jövőre „egy kicsit” lassítunk.
Természetesen így is történnek felújítások, de csak az ésszerűség határain belül. A felfelé tartó útról már nem akarunk letérni.
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy megfelelő tartalékkal mindig rendelkeznünk kell, mert bármi bekövetkezhet. Nem mellékesen pedig a pályázatokhoz is szükséges az önrész.
Részemről tehát fenntartom azt, hogy -a pénz a falué, de a felelősség az enyém- a gazdálkodás továbbra is átlátható és felelősségteljes lesz.


Közmeghallgatáson több probléma is felmerült.

Szóba került a felújított utcákon a sebesség be nem tartása. Nem tudom, hogy mennyire lenne hatásos kitenni 30km/h csökkentett sebességgel táblákat. Mivel akik most is „száguldoznak”, azok nagy valószínűség szerint ezt is figyelmen kívül fogják hagyni. Én fekvőrendőrben gondolkodom, mert talán azzal rá lehet kényszeríteni a száguldókat, hogy vegyenek vissza a „lendületből”.
A játszótér mellett a Dózsa utcán felmerült valami lámpa elhelyezése, ami figyelmeztet a gyerekekre. Ez az út a Magyar Állam tulajdona és a Közútkezelő kezeli.
Írtam egy levelet és kértem, hogy egy gyerekekre figyelmeztető lámpát helyezzenek el vagy egy zebrát a biztonságos közlekedés miatt alakítsanak ki.
A válasz röviden és tömören NEM. Kicsit bővebben pedig:
„Az út forgalomnagyságának figyelembe vételével a jelzett helyen kijelölt gyalogos átkelőhely és lámpa létesítése nem indokolt, ugyanis a kisforgalmú úton a járművek haladása közötti időközök biztosítják a gyalogosok részére az úton történő biztonságos áthaladást. Továbbá nem biztosítható, hogy a kijelölt gyalogátkelő térségében a gyalogosok koncentráltan, csak a gyalogátkelőhelyen keresztezzék az utat.”
Ezek figyelembe vételével nem támogatják a kérést.
Kértem, hogy a Binder Kft. telephelyének elérése miatt helyezzenek ki táblákat a tájékoztatás miatt, hogy a kamionok ne itt keveregjenek a faluban. A válasz a Kft. elhelyezte a tábláit további jelzések nem indokoltak.
Természetesen én felajánlottam az anyagi hozzájárulást is, de ez sem „hatott”. Illetve egy kicsit mégis.
Korábban kérték tőlem, hogy a temetőből jövet kiérve a főútra kellene egy tükör a jobb beláthatóság miatt. Ehhez hozzájárulnak abban az esetben, ha a teljes költséget mi fedezzük, csak az ő előírásaiknak megfelelő tükröt vesszük. Csak az Ő engedélyükkel helyezhetjük el és az áthelyezés is engedélyköteles.
Sajnos így a kérésünk süket fülekre talált.
Minden közlekedőt arra kérnék, hogy figyelmesen közlekedjen, mert a nyári szünetben a faluban nagyobb lesz a gyermekek mozgása.
FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!!

Mivel nagyon sok általános iskolás gyermek van a falunkban ezért a következő verset nekik ajánlom.


Balogh József:
Most június van

Június lett és tanév vége,
Szabadság, barátom, itt a nyár,
a gondokkal, leckékkel félre,
örömünk kapuja tárva már.

Nem kell felelni, izgalom sincs,
és mindennap tovább alhatok,
enyém a tópart, s mekkora kincs,
hogy ismét, megint szabad vagyok!

A bizonyítvány? jó...tűrhető,
majd jövőre...mindent megteszek,
mert a fejem lágya ha benő
- az apuék szerint - bölcs leszek.

Te ébresztőóra, légy nyugodt,
tankönyvek, ti is pihenjetek,
iskolafolyosók szótlanok,
holnaptól várnak vizek, hegyek.

Fürdök majd, fára is mászhatok,
sátorban álmodni jó kaland,
s barátaimmal barangolok,
vagy pecázok, aztán hív a strand.

Most közel három hónapon át
legyen jó idő, ezt akarom,
és úgy kerülöm az iskolát,
hogy majd egy KICSIT várjam NAGYON.

Június van és tanév vége,
s olyan szépek az álmaim,
a táskával, füzettel félre,
ugye, most így van jól, társaim?



Ismét Zalaispa és a szemét „biznisz”

2016. április 01.-től a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt látja el a hulladékkezelésért a számlázást. Tulajdonképpen röviden és tömören a szervezet azért jött létre, hogy a „rezsicsökkentés vívmányait” megőrizze és ne legyünk kiszolgáltatva a szolgáltatóknak.
Csak van itt egy kis bökkenő. A törvény szerint faluban már 2002-óta heti rendszerességgel kellett volna elszállítani a szemetet (városokban ez heti kettő). A szolgáltató szerint pozitívan kellene értékelni, hogy eddig a hatóság nem tartatta be az előírásokat. Hát nem tudom….
Bennem most is az merül fel kérdésként, hogyha azért jött létre a Nemzeti hulladékgazdálkodás, hogy a lakosság érdekeit nézze, akkor miért most kell duplájára emelni a szállítás gyakoriságát és ezzel a díját is. Nem mellékesen az állami hatóság nem preferálja azt, ha az önkormányzat átvállalja annak díját, mert úgy gondolja így az emberek nem „megfelelően” kezelik a hulladékot.
Természetesen a jogszabályok kötnek bennünket. Ha előírják számunkra azt, hogy heti egy alkalommal írjuk elő a szemétszállítás gyakoriságát, sajnos akkor azt be kell tartanunk. Viszont dupla díjat nem tudunk bevállalni mi sem. Hamarosan erre választ fogunk kapni, mert ez nem „csak” a mi problémánk, hanem országos probléma lesz.


Ezúton szeretném köszönteni azokat a lakosokat, akik ebben a hónapban, ünneplik illetve ünnepelték a névnapjukat és születésnapjukat. Isten éltesse önöket még sokáig erőben, egészségben.


Tisztelettel: Nyéki Sándor
polgármester






Vissza a Hírlevelek listájához

Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge


 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Csönge Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Csönge Község Önkormányzata
Csönge, Dózsa György utca 23.
Telefon/Fax: (95) 395 001
e-mail: csonge.ph@gmail.com
Verzió: 1.0 béta
Adminisztráció
Impresszum Szerkesztő:
webmester@csonge.hu