Csöngei Önkormányzati Hí­rlevél - 2016. április

Több dologról szeretnék beszámolni.

Először is, Budai Zoltán atya kihirdette a templomban, hogy a templom felújításra benyújtott pályázata nem járt sikerrel. Mivel az önkormányzat sok pénzt kap a Binder Kft.-től, ezért nem buszra, játszótérre és utakra kellene költeni, hanem jó lenne a templomra.
Mivel ez nem az én pénzem, hanem a falué és azon belül az Önöké, ezért kifogok küldeni egy kérdőívet, amin szavazni lehet arra, hogy továbbra is a falut
(azon belül, az utakat, járdákat, játszóteret, ravatalozót és az ezekkel kapcsolatos dolgokat) vagy a templomot fejlesszük.
Természetesen a többség akarata dönt. Lesz egy másik kérdés is a kérdőíven. Szóvá tette, hogy mi szükség van a hírlevelekre, mivel ez nem szokás sem Kenyeriben, sem Ostffyasszonyfán.
(Lehet, hogy nem szokás, de „ízlések és pofonok ”is különbözőek, amúgy nem „megszokni” jöttem ide, hanem dolgozni) Pár darab eljutott hozzá is véletlenül - megjegyezném, hogy teljesen publikus, mert a honlapunkon olvashatja mindenki az összeset- és Kenyeriben közröhej tárgyát képezi. (Természetesen mindenki azon nevet, amin akar. Ez lehet egy hírlevél, lehet egy történet, de lehet akár egy ember is.) Na, erre csak azt tudom mondani, hogy Ő azt mondta nekem, hogy a „templomában” azt hirdet ki, amit akar. Én azt nem fogom mondani soha, hogy-a falumban azt mondok, amit akarok-, mert a falu nem az enyém, hanem az Önöké. (De akkor a gyülekezet is legyen az övé, mert ugye az is kihirdetésre került, hogy ne ő jöjjön hozzájuk, hanem a gyülekezetet vigyük át hozzá, azzal a busszal, amire szerinte nincs szükség.
Viszont itt van egy nagy különbség. Mikor beszélgetést folytattam Garas Krisztina Tisztelendő Asszonnyal a temetővel kapcsolatban, akkor Ő mindig kihangsúlyozta, hogy a gyülekezeté a temető és a templom is, ezért minden tiszteletem az övé. Szerintem ez így természetes, mert soha nem az egyén a fontos, hanem a közösség. Mivel a világi és az egyházi vezetőket vagy válasszák, vagy kinevezik, ebből adódóan ez nem tart örökké, viszont a gyülekezetek és az egyházközösség az örök.)
De! A hírlevélben azt írok meg, amit én akarok. Akinek nem tetszik, az nem olvassa. Nem is vidékre készült, hanem a faluba, hogy mindenki tisztán lásson mindent és szinte naprakész legyen a faluban történtekről. Nem várom el sem Kamcsatkán, sem Alaszkában, de még csak Rómában sem, hogy ezt olvassák és egyetértsenek vele. A mi dolgaink, azok a mi problémáink, mint ahogy mi sem foglalkozunk másokkal.
Ezért Önöket kérdezném meg, akiknek én elszámolással tartozom, hogy igényt tartanak-e a hírlevélre, avagy nem.

Itt jegyezném meg, hogy a tavalyi vihar után én szóltam, hogy be kellene jelenteni, hogy a katolikus templomtorony megsérült. Szerencsére hallgattak rám és a biztosító fizetett is. Viszont az eltelt közel egy évben ez a pénz nem tudott „felmászni” a torony tetejére. Tehát se pénz, se új cserép. Akkor most „dobjam a pénzt egy feneketlen kútba”? Sajnálom, de nem.


Érkezett hozzám közvetve egy észrevétel, kritika. Megmondom őszintén, hogy örülök neki, mert ezekből lehet tanulni. A „vállveregetéstől” csak homályos lesz a szemünk és hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindent nagyon jól csinálunk.
Konkrétan, az elmúlt években egy fűnyírást végző „bedolgozó” észrevétellel élt, szerinte szégyen, hogy április 02-án még nincs lenyírva a faluban és a temetőben a fű.
- Csak mellékesen jegyezném meg, hogy a temető tulajdonjoga még függő ügy-. Természetesen ettől függetlenül rendben fogjuk tartani és felújításokra is sor fog kerülni (feltéve, ha nem a templom mellett döntenek). Viszont nekem is lenne észrevételem, kérdésem. Azért tenném így és itt, mert az illető Úr sem tisztelt meg azzal, hogy nekem mondja el az észrevételét. Tehát azt kifogásolta, hogy amikor még az „Ő” vállalkozója kezelésében volt a zöldterület, akkor sokkal szebb volt a falu. Tudom, hogy sajnálja, hogy már nem Ő kezeli, mert „bedolgozott” neki (hogy milyen minőségben azzal én nem szeretnék foglalkozni, mert arra megvannak a megfelelő hatóságok).
Az észrevételem, kérdésem az lenne, hogy mint falunk lakójának nem tetszik a nagy fű, vagy mint „bedolgozónak”?!
Mint falunk lakójának mondom, ha segíteni és szépíteni szeretne, akkor szívesen látjuk.
Viszont ezzel most már „fehér” pénzt keresni nem tud. Már elmondtam korábban- tehát ismétlem magam-, hogy az említett vállalkozónak közel évi 2,2 millió forintot fizetett az önkormányzat (évi 10-11 fűnyírás és hóeltakarítás). Nem mellékesen emellé még jött 2-3 útfelújításos számla 300 ezer forintért, számlánként. Pedig az útjavítás az alapszerződésben is benne volt. A tavalyi évben 1,5 millió forintot költöttünk gépekre, a zöldterület fenntartása közel 800 ezer forint volt. Még így is bőven alatta maradtunk a neki kifizetett pénznek. Az idén pedig már gépekre nem kell költeni. Tehát közel 2,2 millió forint megtakarítás lesz idén.
Kedves kritikus, volt még egy észrevétele. Azt tanácsolta menjünk át Kenyeribe
(már kezd, de ja vu érzésem lenni, az elmúlt 30 évben, amíg nem történt semmi, addig miért nem akartak menni) és nézzük meg ott a temetőt (ami 2003.évtől önkormányzati tulajdonban van). Csak mondanám, ott is közmunkások végzik a fűnyírást és nem vállalkozók és alkalmi munkások „jó pénzért”. Viszont köszönöm az észrevételt, legközelebb mindenhol jobban figyelünk a rendre.


A kamerarendszerrel kapcsolatban egy kis türelmet kérnék, mivel a vállalkozó a sok engedélyezés gyűrűjében egy kicsit elveszett. Viszont, ha azt mondtam lesz, akkor az így is lesz.
Sajnos a „papírozás” több időd vesz igénybe, mint a rendszer telepítése, szerelése.

Reményeim szerint az idén tavasszal illetve a nyár elején két korosztálynak is tudunk kedveskedni. Május 21-én az óvodás gyermekeink mennek kirándulni Győrbe. Köszönet a Szülői Munkaközösség tagjainak, hogy ilyen aktívan részt vesznek az óvoda életében és segédkeznek a kirándulás szervezésében.

A nyugdíjas klub tagjainak is szerettem volna egy kis örömet szerezni, mivel Ők már nagyon sokat szereztek nekünk. Ezért foglaltunk nekik egy buszt június 25–re, az Őrségi Vásárba. Jelentkezni Nóránál lehet. Mivel a busz befogadóképessége 45 fő, ezért időben jelentkezzenek. Természetesen bármelyik nyugdíjas jelentkezhet, de a klub tagjai előnyt élveznek. Én nagyon bízom benne, hogy ezt rendszeressé tudjuk tenni, mert ennek épp olyan közösség formáló ereje van, mint a közös rendezvényeinknek.

A tavasz tiszteletére pedig fogadják ezt a verset.


Áprily Lajos

Mennék eléd

Mennék eléd, mert itt vagy már közel.
A déli oldalon leselkedel.
Gyökerek hallják könnyű léptedet,
átküldesz egy-egy halk leheletet,
mely szűzies még és illattalan,
de sejtető, jó langyossága van.
Csak arcom érzi még, nem sejti más,
varázs van benne, keltető varázs.
Ahol jársz, néma éberség fogad,
keresed a rügyes sombokrokat,
hogy langyosságoddal rájuk lehelj
s kipattanjon a sárga kis kehely.
Feljössz az élre, melyet hó erez,
íj válladon, a hátadon tegez,
benne az arany nyílakat hozod,
melyekkel a telet megnyilazod.
Mennék eléd, s mint fényváró anyám,
még utoljára elkiáltanám
nevedet, melyből napfény sugaraz:
Tavasz, tavasz! Tavasz, tavasz, tavasz!


Ezúton szeretném köszönteni azokat a lakosokat, akik ebben a hónapban, ünneplik illetve ünnepelték a névnapjukat és születésnapjukat.
Isten éltesse önöket még sokáig erőben, egészségben!
Kocsma épületére kiírt pályázat. Sajnos akkora költségvetése lenne (61 millió), hogy ekkora kockázatot nem vállalhatunk fel. Nem herdálhatjuk el a falu pénzét és továbbra is a földön kell járnunk. Viszont az idősebbek és a fiatalok segítségét kérném, hogy minden évben 1-2 milliós ráfordítással, hogy tudnánk minden korosztálynak megfelelő létesítményt kialakítani.

Közben mégis arra gondoltam, hogy az idei évre már van egy elfogadott költségvetésünk. Felújításra került a Béke és az „A” jelű utca. Elkészült a játszótér. Van tenni való a temetőben is. Ezért az idén már ezt nem fogjuk megváltoztatni senki kedvéért. Majd a jövő év tervezésekor eldöntjük együtt, hogy ezen az úton megyünk tovább, vagy inkább az atya által kijelölt úton.
Ígérem, ki fogom küldeni a kérdőívet, ha odaérünk, mert már elkészítettem.
Természetesen, ha többen jeleznék számomra, hogy a hírlevelekre nincs szükség, akkor ígérem, nem fogom Önöket ezzel „zaklatni”. Ellenben, amíg ilyen megkeresés a falu lakóitól nem érkezik, addig továbbra is jelentkezni fogok eme „közröhej” tárgyát képező megnyilvánulással.




Tisztelettel: Nyéki Sándor
polgármester


Vissza a Hírlevelek listájához

Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge


 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Csönge Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Csönge Község Önkormányzata
Csönge, Dózsa György utca 23.
Telefon/Fax: (95) 395 001
e-mail: csonge.ph@gmail.com
Verzió: 1.0 béta
Adminisztráció