Csöngei Önkormányzati Hí­rlevél - 2016. március

Csöngei Önkormányzati Hírlevél
2016. március

Egy kicsit megkésve "bár,de törve nem" írom a márciusi hírlevelem. Hála isten semmi rendkívüli dolog nem történt.
Dolgozunk. Viszont a hírlevél azt a célt szolgálja, hogy beszámoljak a hírekről, a munkákról.
Mint, ahogy már látható a játszótér kezdi felvenni végleges formáját. Hamarosan elkészülnek a padok és a szemetes. Készülni fog még egy homokozó. Kihelyezésre kerülnek a kiskapuk.
Egyelőre ebben az évben több játékot nem terveztünk, de figyelembe vesszük a szülők és legfőképpen a gyermekek igényeit, hogy a jövőben milyen játékokkal bővítsük a játszóteret. Nem mellékesen az óvodába is vásároltunk egy hintát.

Az útépítési munkálatok is megkezdődtek. Az "A" jelű utca új bazaltos-murvás borítást kapott, ha valaki nem tudná, ez a Rába utcát köti össze a Zrínyi utcával. A Béke utcában megkezdődtek a munkálatok. Várhatóan a jövő hét elején kerül sor az aszfaltozásra. Az ebből fakadó "kellemetlenségekért" a lakosság türelmét kérném.

Megkezdődött a falu virágosítása is. Már elültetésre került 40 db rózsabokor. A héten megérkezett a 20 db császárfa, ami szintén elültetésre kerül. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérésem a szülőkhöz, hogy figyelmeztessék a gyermekeiket, hogy ezek a fák ki lesznek karózva és ne bántsák se a karókat, se a facsemetéket.

A testület úgy határozott, hogy vásárolunk egy kis platós autót. Rengetek segítséget kapunk a faluban, de úgy gondoljuk, hogy senkit nem szabad kihasználni. A busz pedig nem áruszállításra való. Dolgozni pedig csak a megfelelő eszközökkel és felszereléssel lehet. A közmunka program keretében ismét 300 ezer forintot költhetünk el szerszámokra és anyag beszerzésre.

Térjünk rá a pályázatokra. Először is tovább folytatódik a Kulturális közfoglalkoztatási program. Így a Nóra tovább tudja folytatni a megkezdett munkát.
A TOP-os pályázatok arra adnak lehetőséget, hogy konzorciumban érdemes pályázni. Így ebben a formában fogunk pályázni (Kenyeri, Pápoc, Vönöck) belterületi csapadékvíz-elvezetésre.
A terveink között szerepel továbbá a Széchenyi 2020 keretében pályázni a vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés. Ennek keretében a kulturális és a közösségi dolgok kiesnek, mert ezt a "puskaport" már "elődeink" ellőtték. Így a kocsma épület marad, mint településképet meghatározó épület. Szükség lenne egy olyan helyre ahol időseknek, fiataloknak lenne egy külön kis helysége és mégis csak egy "közösségi színteret" tudnánk ott
létrehozni. Természetesen, ha nem sikerül, akkor sem fogunk elkeseredni, mert a lehetőségeinkhez mérten akkor is megvalósítjuk ezt a dolgot.

Azt kell mondanom, hogy nagy segítségemre vannak a képviselők, akik ezekből a feladatokból tevékenyen kivették a részüket.

Még egy fontos hír. Megkaptuk a Vas Megyei Kormányhivatal határozatát, hogy a falugondnoki szolgálat 2016. 01.01-től államilag finanszírozott lett.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A temetővel kapcsolatban már van több ajánlatunk a temetői nyilvántartói rendszerre. Hamarosan ezt is megkötjük. Már megterveztük egy urnafal kialakítását és rövidesen felmérésre kerül a ravatalozó tetőszerkezetének átalakítása is.

Közeledik húsvét. Mindenkinek ezzel a Juhász Gyula verssel szeretnék kellemes ünnepeket kívánni.


Húsvétra

Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmúláson.

Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vér verte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!



Ezúton szeretném köszönteni azokat a lakosokat, akik ebben a hónapban, ünneplik illetve ünnepelték a névnapjukat és születésnapjukat. Isten éltesse önöket még sokáig erőben, egészségben.


Tisztelettel: Nyéki Sándor
polgármester


Vissza a Hírlevelek listájához

Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge


 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Csönge Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Csönge Község Önkormányzata
Csönge, Dózsa György utca 23.
Telefon/Fax: (95) 395 001
e-mail: csonge.ph@gmail.com
Verzió: 1.0 béta
Adminisztráció
Impresszum Szerkesztő:
webmester@csonge.hu