Csöngei Önkormányzati Hí­rlevél - 2016. január

CSÖNGEI
Önkormányzati Hírlevél

Megkezdtünk egy újabb évet. Nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan időszerű lesz az, amiről decemberben írtam. Mire gondolok? Konkrétan arra, hogy azt ecseteltem
"csak magunkra számíthatunk". Hát nem akartam az "ördögöt a falra festeni", de bekövetkezett az, amit mondtam. A 2016. évre egyelőre összesen 2,3 millió forint állami támogatást kaptunk. Ez jelen pillanatban 10 millióval kevesebb, mint tavaly. Szeretném, ha arányaiban látnák a dolgot. Az óvoda és a konyha költségvetése erre az évre 23 millió forint, ami elgondolkodtató, mert ez a költségvetésünk egy harmadát teszi, ki. Ha sarkosabban fogalmaznék akkor ez a pénz az előző ciklusban épp a zöldterületek fenntartására lett volna elég, ami szintén nem volt kevés, mivel ez az elmúlt évben a gépek árával és a terület fenntartásával került ennyibe. Végig lehet gondolni azt, hogy mennyire meg kell gondolni és tervezni egy költségvetést, mert élni, működni és beruházni kell, mindig eggyel feljebb kell lépnünk.

Nem fogok fanyalogni, mert nincs rá okom. Tulajdonképpen ez várható volt, sőt szerintem rövid időn belül elfogunk jutni oda, hogy egyetlen forint állami támogatást sem fogunk kapni. Hát ezért fogom a pénzt és ahol lehet, ott spórolunk, ahol kell, ott építünk és beruházunk. Az élet senkinek sem könnyű, mindenki kevés pénzből gazdálkodik, és a keveset próbálja ésszerűen beosztani. Ezzel nincs másként az önkormányzat sem.

Természetesen ez engem nem akadályoz abban, hogy az előre eltervezett beruházásokat, felújításokat elvégezzük. Én az idei évben feltétlenül szeretném

- a Béke utca aszfaltozását,
- a kamerarendszer telepítését,
- a játszótér építését (a meglévő ajánlat és a játékok listája már nálam van)
- ha közel 2 millió forintot tudnánk a temetőre költeni (1,5 felújításra, 0,5 a temetői nyilvántartói szoftverre).

Tehát az élet nem áll meg, de sok olyan dolog van, ami felülvizsgálatra fog szorulni. Viszont mivel ezek még nem konkrétumok, ezért ezekről később a számok ismeretében fogok nyilatkozni.
Természetesen ezeket a beruházásokat és a költségvetést előbb a testületnek is el kell fogadnia.
Ezek speciel az én terveim.

Az idén is megfogunk ragadni minden lehetőséget, ami a pályázatokat illeti. Legyen az falubusz, vagy ravatalozó, energetikai, vagy éppen az orvosi rendelő előtti téren egy parkoló kialakítása. Már jeleztem a pályázatírónak az igényeimet. Reményeim szerint idén talán több sikerrel járunk, mint tavaly.

Felvettem a kapcsolatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet-tel a bolt mögötti állami tulajdonú területek átadásával kapcsolatban. Szeretném ezeket a területeket önkormányzati tulajdonba kapni.

Én itt szeretném kialakítani a játszóteret. Mivel amúgy is kevés a parkos, zöldterület a településen belül ezért nem szeretném ezeket kisebbíteni egy játszótér kialakításával. Ezért kértem ezt a terület. A többi már nem rajtunk múlik. Viszont, ha nemleges választ kapunk a játszótér projekt, akkor is megvalósul.

Szeretnék valami jóról is beszámolni. 2016.01.01-től a falugondnoki szolgálat megkapta a Működési Engedélyt ez számunkra megnyugtató és így újabb kapuk nyílnak meg előttünk.
Ha már a földterületeknél tartunk. Itt szeretném megjegyezni, hogy mind külterületen, mind belterületen elszaporodtak az illegális favágások. Csak tudatosítanám a "szakemberekben" azt, hogy ezek a területek a Magyar Állam és nem az Önkormányzat tulajdonát képezik. Tehát aki bevállalja, ezt a tevékenységet annak az Állammal kell majd elszámolnia. Én csak tanácsot tudok adni. Lehet az illegálisan kitermelt fa mellett melegedni, de lehet érte "hűvösre" is kerülni.

Most pedig szeretnék beszámolni a kocsmával kapcsolatosan terjengő szóbeszédről. Fűzi Géza felmondta a bérleti szerződést. Tehát nem az önkormányzat mondta fel a szerződést és küldte őt el. Sőt még csak a bérleti díj emeléséről sem volt szó egyetlen testületi ülésen sem. Mindenki azt beszél, amit akar, de jobb lenne az igaz beszéd, mint a mellébeszéd.
Egyelőre még senki nem jelentkezett a bérléssel kapcsolatban. Meghirdettük, de komoly érdeklődő még nem volt.
Az épület sajnos teljesen le van lakva. A közfogosok most kifestenek, takarítanak. Remélem előbb-utóbb lesz rá jelentkező. Viszont ha nem akkor el kell gondolkodni, hogy mire fogjuk használni. A hely elég tágas, így alkalmas lehet klub helységnek akár a fiataloknak (pingpong, csocsó, billiárd), vagy az idősebbeknek. De akár minden korosztálynak megfelelően is berendezhetjük.
Mivel a nyugdíjas klub tagjaival már beszéltem róla, hogy jó lenne a fiatalokat megtanítani kosarat fonni, vagy szőnyeget szőni, akár ezt itt is berendezhetjük.
Tehát lehetőség van, rengeteg. Természetesen minden ötletet, segítő javaslatot szívesen fogadok, mert ezt csak közösen lehet eldönteni. Olyan dologra van szükség, ami sok ember igényét szolgálja ki.


Babits Mihály: Halavány téli rajz

Milyen fehér csöndesség ez!
Messze házunk télben ül.
Gyere az ablakhoz, édes!
Csókolj meg és nézz körül!
Süt a nap, elállt a hó már,
mégis pelyhek hullanak:
puhán, halkan, pehelymód száll
pillanat és pillanat.

Gyere, édes, az ablakhoz,
tekints szét az udvaron!
Nézd, a friss, a lágy, a vaskos
szőnyegen még semmi nyom!
Csak a kis szolgáló lába
rajzolódik halavány,
s elvész, mint a Szaharába
egy zarándok karaván.

Szalma közt fagyottan áll a
kert füzes mélyén a kút
intve dermedt jégszakálla
hogy az év, mint óra, fut.
Jertek apró, jertek sűrű
pillanatok pelyhei
jobban mint e szalmagyűrű
szívünk kútját védeni.

Milyen furcsa füstünk árnya
a túlsó tető haván:
mintha távol emlék szállna
rokon szívbe tétován.
Ki gondolhat ránk e csöndben,
míg körülvattáz a hó?
Titkos lánc nyúl át a földön
összekötve aki jó.


Ezúton szeretném köszönteni azokat a lakosokat, akik ebben a hónapban, ünneplik illetveünnepelték a névnapjukat és születésnapjukat. Isten éltesse önöket még sokáig erőben, egészségben.

Tisztelettel:

Nyéki Sándor
polgármester


Vissza a Hírlevelek listájához

Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge
Magyar Falu Program, Csönge


 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Csönge Község Önkormányzat hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Csönge Község Önkormányzata
Csönge, Dózsa György utca 23.
Telefon/Fax: (95) 395 001
e-mail: csonge.ph@gmail.com
Verzió: 1.0 béta
Adminisztráció
Impresszum Szerkesztő:
webmester@csonge.hu